Wat is het doel van het onderzoek?


Het doel van de IEMO 80+ Schildklier Studie is om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van behandeling van schildklierhormoon bij ouderen met een licht verminderde schildklierwerking. Het onderzoek is specifiek gericht op het voorkómen van hart- en vaatziekten, én het verbeteren van kwaliteit van leven (bijvoorbeeld door verminderen van vermoeidsheidsklachten), spierkracht en denkvermogen.

Schildklierhormoon heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, bijvoorbeeld het ondersteunen van de werking van hart- en bloedvaten, van spieren, van de hersenen en van de stofwisseling. Wanneer er een duidelijk tekort aan schildklierhormoon is, kan dit de werking van het lichaam belemmeren.

Bij een licht verminderde schildklierwerking is de schildklierhormoonspiegel binnen de normale waarden, maar zijn er in het bloed tekenen dat het lichaam de schildklier harder wil laten werken. Dit wordt meestal bij toeval ontdekt. De afwijkende bloedwaarde komt veel voor bij ouderen: van de mensen boven de 65 jaar heeft 1 op de 6 mogelijk een licht verminderde schildklierwerking.

Het is onbekend of het nuttig is om ouderen met een licht verminderde schildklierwerking te gaan behandelen met schildklierhormoon. We weten dat het hebben van licht verminderde schildklierwerking een iets hogere kans geeft op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Uit eerder kleinschalig onderzoek blijkt dat het behandelen met schildklierhormoon mogelijk positieve effecten heeft op hart- en bloedvaten bij ouderen met een licht verminderde schildklierwerking. Anderzijds heeft het slikken van schildklierhormoon mogelijk ook nadelen. Zowel de voor- als nadelen zijn nooit onomstotelijk bewezen.

In totaal doen 450 personen in Nederland mee aan de IEMO 80+ Schildklier Studie.

'IEMO 80+' houdt in dat de studie wordt uitgevoerd bij mensen van 80 jaar en ouder. IEMO staat voor het Institute for Evidence-Based Medicine in Old Age, het instituut dat de studie coördineert.

Terug naar vragenoverzicht


 

Schrijf u in voor de nieuwsbrief:
social media twitter linkedin facebook
 

Projectpartners: